marți, 17 februarie 2015

ASOCIAŢIE VS. FUNDAŢIE | AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE

Prin acest articol voi încerca să compar cele două forme organizaţionale nonguvernamentale (îndependente faţă de stat) (ONG-uri). Voi încerca să prezint cele mai importante diferenţe dintre o asociaţie şi o fundaţie. 




În cazul înfiinţării unor asociaţii este nevoie de cel puţin 3 persoane fizice şi/sau juridice, iar în cazul înfiinţării unor fundaţii, este nevoie de cel puţin una. 

Obiectivele fac cea mai mare diferenţă între cele două organizaţii. În timp ce asociaţiile se pot constitui pentru activităţi de interes comunitar, general sau chiar pentru activităţi în interes personal, fundaţiile nu au dreptul să se înfiinţeze în interesul nepatrimonial al membrilor fondatori. Scopul fundaţiilor trebuie să fie de interes bine determinat, general sau communitar.

Patrimoniul minim în cazul asociaţiilor este mult mai mic ca şi în cazul fundaţiilor. Dacă în cazul asociatiilor este necesar un patrimoniu iniţial de cel putin un salariu minim brut pe economie la data constituirii asociaţiei, în cazul fundaţiei este vorba de patrimoniul minim de 100 salarii brute.

În cazul dizolvării bunurile asociaţiei se transmit altor asociaţii cu acelasi scop, iar în cazul fundaţiilor, bunurile după dizolvare le revin fondatorilor sau moştenitorilor acestora.   


Notă: Cel puţin două fundaţii şi/sau asociaţii pot alcătui o federaţie, urmând ca fiecare fundaţie şi/sau asociaţie care o alcătuieşte să işi păstreze personalitatea juridică inclusiv patrimoniul sau. 

Pentru informaţii detailate vă recomand să parcurgeti ordonanta de guvern nr. 26/2000 cu privire la asociatii şi fundaţii, pe care o puteţi accesa aici.

FINANCIAR PRESS: OFERIM SERVICII DE CONSULTANTA / CONTABILITATE / SALARIZARE - RESURSE UMANE, CONSULTANTA IN VEDEREA CERTIFICARII UNUI SISTEM DE MANAGEMENT: AL CALITATII (ISO 9001), DE MEDIU (ISO 14001), AL SANATATII SI SECURITATII OCUPATIONALE (ISO 18001) PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE APASATI AICI.


S.A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu